Als importeur en leverancier van verse theeblaadjes is Crusio Thee een uniek en inspirerend bedrijf voor veel horecaondernemingen. Crusio Thee levert op steeds meer toffe horecaplekken de thee die theesommelier Kiona Malinka zelf uit alle hoeken van de wereld haalt. In deze blog vertelt Kiona met enthousiasme en passie wat Crusio Thee voor de horeca kan en wil betekenen.
Is Crusio Thee een horeca theemerk
Werk je naast horecazaken ook samen met groothandels
Heb je een bepaald soort horecazaak waar je mee samenwerkt
Is werken met losse thee wel handig in de horeca
Waarom kan je het beste thee zetten met een teamaker
Dus naast de gebruiksvriendelijkheid voor de horeca geeft de teamaker ook nog een beleving aan tafel
Dit in vergelijking tot theezakjes: wat vind je van die manier van thee zetten
Kan je als particulier ook thee kopen van Crusio thee
Is Crusio Thee een goede optie voor een High Tea
Waar kan je deze recepten vinden
Kan je verschillende thee ook samenvoegen in een recept
Oef, meteen een mega moeilijke vraag! Ja, in principe wel. Crusio Thee is eigenlijk begonnen als horeca merk, maar we merkten al snel dat veel gasten van de horecazaken waar de thee geschonken wordt dit ook thuis willen ervaren. Om die reden retailen onze klanten nu Crusio Thee producten en hebben we ook een webshop. Maar nog steeds is het gros van onze kopjes thee in de horeca.
Onze aller eerste horecaklant, inmiddels 7 jaar geleden, was KingKongCoffee!
Dat hebben we in het verleden wel eens gedaan, maar nu eigenlijk niet meer. We leveren nu direct aan de horeca, dus de horecaondernemer bestelt bij ons en wij onderhouden het persoonlijk contact met de horecaondernemer en sturen de thee zelf op. Er is dus een hele directe lijn, want zowel de inkoop als de verkoop gaat via ons.
Als je een beetje kijkt naar waar je onze thee kunt vinden dan zeg ik altijd: dat zijn de mooiste plekjes van de stad. Dat kan een bakker of een koffietentje zijn, maar ook een sterrenzaak. We zien dat al onze klanten zich onderscheiden omdat het allemaal mensen zijn die echt voor smaak gaan. Ze willen iets heel lekkers, vinden het belangrijk dat het op de juiste manier is gezet en willen dat het traceable is. Dan weten ze waar iets vandaan komt en wat het verhaal er achter is. Dus je ziet eigenlijk dat de mensen die met crusio thee werken allemaal diezelfde waardes hebben. En of dat nou een coffeebar, een stationsrestauratie of een sterrentent is, het zijn allemaal mensen die het mega belangrijk vinden om een lekker kopje thee op tafel te serveren. Ze hebben dus heel veel overeenkomsten hoewel de bedrijven allemaal super anders zijn.
We delen vaak recepten die wij zelf hebben bedacht maar je kan nog veel meer met thee! Zoals restaurant Hemingway hier laat zien; een Kingfish met Matcha thee en gepekelde wintergroente!
We hebben wel plannen om de thee wellicht ook in zakjes te gaan doen. Wat we merken is dat veel mensen het heel fijn vinden om met onze thee te werken en als je er eenmaal aan gewend bent is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om te doen, maar er zijn soms situaties zoals bijvoorbeeld een meeting room of een hotelkamer waar het toch wel heel handig is om zakjes te hebben. Daarom komen er binnenkort wel dingen aan op dat gebied, maar wel op onze eigen manier en zeker niet zomaar het standaard zakje.
Om dit het beste uit te kunnen leggen gaan we even terug naar koffie. Heel wat jaren geleden zag je op best wat plekken nog oploskoffie of standaard koffieautomaten, nu zie je juist steeds vaker juist hele toffe machines. Het ging langzamerhand van zo makkelijk mogelijk naar zo lekker mogelijk. Dat je daar een paar handelingen meer voor moet doen zoals koffie malen of melk opschuimen vinden we tegenwoordig juist fijn, want dat is namelijk ons vak.
Dan terug naar thee, want daar zitten we nog een beetje in de fase dat we het zo makkelijk mogelijk willen. Ik zie nu bij mijn klanten, gelukkig zijn dat er honderden dus we zien het op veel plekken al goed gaan, is dat ze zeggen: Wat is thee anders dan koffie? Waarom gaan we voor die koffie helemaal aan de slag en voor die thee helemaal niet? Qua moeilijkheid valt het hartstikke mee. De thee zetten an sich is helemaal niet moeilijk, je moet alleen zorgen dat je de juiste hoeveelheid thee laat trekken met lekker veel rust en ruimte. In die tijd dat het trekt hoef je niks te doen en kan je die koffie van de andere gast zetten. Thee zetten heeft dus veel minder handelingen dan koffie zetten.
In het begin waren wij vrij sceptisch over of dit allemaal wel zou gaan werken en daardoor hebben we het in onze eigen horecazaak eerst getest, maar we zien dit nu op vele en ook drukke plekken grootschalig gebeuren, dus nu zijn we inmiddels overtuigd dat eigenlijk iedereen die met de hand koffie zet ook wel een mooie losse bereiding voor thee aankan.
Wat ik me al snel realiseerde is dat je als theeleverancier je al snel tegen de uitdaging ‘waar gaan we het dan in doen?’ aanloopt. Zakjes, zeefjes, of toch een thee ei? Wat ik me besefte toen ik veel aan het reizen was in Azië is dat de thee de ruimte nodig heeft en dat het te gek is als je dit ook aan de thee kan geven. Tijdens het reizen kwam ik een teamaker tegen en die heb ik toen geïmporteerd. Een teamaker is super gebruiksvriendelijk in de horeca: doe de thee er in, schenk het water erbij en laat het gewoon trekken. Die tool gaat er eigenlijk voor zorgen dat je op een makkelijke manier een routine krijgt in je zaak. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die je telkens weer kan uitvoeren, die niet te veel druk op het personeel geeft en ook een beetje fun geeft in de beleving van de gast. Die gast moet natuurlijk zonder dat we eigenlijk iets zeggen door hebben: dit wordt een bijzonder kopje.
Klopt. Vaak als je iets bestelt komt daar een verhaal of een bepaalde handeling bij aan tafel. Wat je heel vaak ziet bij thee is dat soms zelf moet zetten. Je krijgt bijvoorbeeld losse thee met een zeefje en dan gaan de gasten zelf aan de slag. Wat wij nu zien in de zaken waar ze thee zetten met de teamaker, is dat ze echt een complimenten krijgen over dat de gast weer echt gast mag zijn. Als gast kan je lekker ontspannen en de gastheer of vrouw die maakt als het ware de beleving en kan er ook nog iets over vertellen. In de horeca ben je dan als gastheer of bedieningsmedewerker een stuk trotser als je zelf nog iets kan toevoegen aan het proces. Als je het alleen maar op de tafel mag zetten is het toch al minder interessant om daar nog echt iets over te vertellen. Die beleving, die verassing van thee is er eigenlijk bijna nooit en daarom is het juist zo eenvoudig om een beleving te creëren met thee. Als je ook maar een klein dingetje anders doet, raken gasten al verrast en geïnteresseerd.
Ik begrijp heel goed dat als je bijvoorbeeld buffet hebt, waar zakjes gewoon een stuk handiger zijn, dat je daar voor kiest. Zou ik ook doen. Ik vind losse thee ook niet op elke plek geschikt, maar er zijn wel een hele hoop plekken waar losse thee uitermate geschikt zou zijn omdat ze daar al zo veel op die manier bereiden. Op het moment dat jij een goede espresso kan zetten met een handmachine, dan weet je eigenlijk zeker dat je ook een goede thee kan zetten. Dus ik vind theezakjes een te gekke uitvinding voor plekken waar je niet de mogelijkheid hebt door bijvoorbeeld zelfbediening. De gast gaat ook niet zelf een cappuccino opschuimen, dat gaat gewoon niet, op die plekken zou ik dus zeker zeggen gebruik lekker zakjes. Maar op alle andere plekken waar de horecaprofessional aan het werk is die echt iets lekkers wil maken zou ik zeggen gebruik losse thee. Want hoe losser, hoe beter.
Ja! We hebben een online shop en zien steeds vaker dat als mensen geïnfluenceerd zijn door horecazaken waar ze vaak komen. Het is waarschijnlijk niet voor elk kopje thee van de dag, maar zo één á twee keer per dag een lekker kopje verse thee uit de teamaker zien we steeds vaker thuis gebeuren. Consumenten kunnen online bij ons bestellen, maar ook in sommige horecazaken Crusio Thee en de Crusio Teamaker te verkrijgen.
Theesommelier en inkoper Kiona Malinka voor de camera voor koffietijd bij een van onze klanten: Coffeelab!
Ja. Een traditionele high tea bestond altijd uit veel thee en veel hapjes, maar we zien nu de ontwikkeling dat een high tea steeds vaker in gangen wordt geserveerd. We werken bijvoorbeeld samen met een locatie waar ze werken met een high tea met verschillende gangen. Ze serveren drie kleine gangen met allerlei verschillende hapjes en daarbij doen ze verschillende kopjes thee. Dus waar we eerst liters en liters thee wilden serveren, gaan we er een beetje naartoe dat er wat verfijnder en meer met advies wordt nagedacht over de high tea. Wat Crusio Thee in mijn optiek heel goed kan is dat advies verschaffen. Bijvoorbeeld de vraag: wat smaakt er nou lekker als ontvangst bij een high tea? Dat is in de winter alweer anders dan in de zomer, want in de zomer zou je de gasten kunnen ontvangen met een ijsthee, waar het in de winter te gek is om voor een verwarmende thee te kiezen met zelfs een beetje kaneel er in. Je kan hele lekkere, bijzondere recepturen maken die helemaal niet moeilijk zijn. Wat wij altijd willen is dat het realistisch is om uit te voeren. Dat is ook onze ervaring als horecaondernemer: je kan allerlei dingen bedenken, maar je hebt ook altijd veel te doen en wil het wel allemaal in de operatie kunnen krijgen.
Elke thee wordt met een receptje geleverd. Op het blikje van de thee zie je de naam van de thee, maar ook waar het vandaan komt en wanneer het geoogst is en hoe het gaat smaken. Eigenlijk kan je met het blikje al een theekaart maken zoals dat ook met wijnen gedaan wordt. Zo moet je het eigenlijk een beetje zien: de wijnkaart in horecazaken is altijd heel volledig en ons doel is om dat ook te voor elkaar te krijgen met thee. Je wil vertellen hoe trots je bent dat de thee uit China komt, dat dat de eerste oogst uit het seizoen is en dat het geplukt is door een boer op een hele hoge berg in Japan. Daarbij staat er op het blikje een simpel receptuur op basis van 1 glas, een bepaalde hoeveelheid thee en altijd twee minuten trektijd. Dat is een vrij eenvoudig receptje. Als je dan helemaal enthousiast wordt en zegt ik wil graag ijsthee maken van een bepaalde thee, kan je op de website die recepten gaan opzoeken. Dat kan op naam, door bijvoorbeeld Ceylon op te zoeken, maar je kan ook het nummer van de thee intypen. Dan komen er een paar recepten voor bijvoorbeeld IJsthee of een cocktail. Als je je menukaart wil pairen met bijvoorbeeld een non alcoholische cocktail, dan kan je ons altijd even een mailtje sturen zodat wij customized advies kunnen geven.
Dat kan! We hebben bijvoorbeeld een heel lekker ijsthee recept met hibiscus en zwarte thee. Hibiscus is een beetje zuur en die zwarte thee maakt het weer wat zoeter en voller. Wat we niet doen is blenden. De reden daarvoor is dat de thee stuk voor stuk een al een prachtige smaak van zichzelf heeft. Bijvoorbeeld de witte thee uit Nepal heeft een fijne perzikgeur en als ik daar iets bij zou doen, dan zou die perzikgeur niet meer zo goed te onderscheiden zijn. Eigenlijk is ons doel dat we die single farm van één struikje en één boer aan de mensen laten proeven. Het kan wel zo zijn dat we in een ijsthee recept diezelfde witte thee als basis gebruiken, en er dan verse perzik een beetje munt bij doen om hem wat frisser te maken. Hierdoor krijg je een te gekke combinatie en behoud je toch de pure eigenschappen van de thee.
Wij hebben voor iedere theesoort heel veel ijsthee recepten! Check deze lekkere ijsthee met onze witte thee uit Nepal bij Lebkov & Sons!
Wij vinden natuurlijk hoe verser hoe beter. En wat is dan vers? Wij vinden dat je de thee binnen een half jaar, maar zeker binnen een jaar moet opmaken. Om een voorbeeld te noemen: de zwarte thee uit Sri Lanka wordt wel twintig keer per jaar geoogst. En wat Crusio Thee bijzonder maakt is dat wij de thee kopen in de oogst en niet zomaar één keer per jaar groot inkopen om de thee vervolgens bij ons in het warehouse op te slaan. Daardoor kan het in de praktijk zo zijn dat als je een blikje openmaakt, de blaadjes die erin zitten soms drie/vier weken geleden nog aan de struik zaten. Het is naast een super directe lijn dus ook heel vers.
Wat wij adviseren is dat je niet te groot inkoopt. Koop juist telkens kleine hoeveelheden die je gewoon opwerkt. De blikjes zijn je werkvoorraad voor achter de bar en in zo’n blikje zit wel 25 kopjes. We hebben verpakkingen van 200 gram om de blikjes bij te vullen. Als je van elke soort een blikje hebt, heb je 125 kopjes thee in voorraad en dat is harstikke genoeg voor een hele tijd. Door niet te veel te gelijk in te kopen houd je het ook lekker vers.
Als je bij ons klant wil worden vinden we het heel belangrijk dat je proeft hoe wij smaken. We willen heel graag dat je het ook echt lekker vindt en dat je zelf een keuze maakt in je assortiment op basis van smaak. Je kan een samplepakket aanvragen als je een horecazaak bent.
We geven advies voor welke thee het meest passend is op basis van het concept van de zaak. We adviseren hierbij ook over de grootte van het assortiment en over eventuele recepten die aansluiten bij de menukaart. Dit is allemaal mogelijk en dit advies is volledig customized, het advies ligt niet standaard klaar maar is echt op basis van de behoeften en omstandigheden per zaak. We vinden het juist te gek om advies speciaal voor jou te maken en dan wordt het ook bijzonder. Naast advies over de thee geven we ook advies over serviezen, waterboilers, waterfilters, waterkokers, enzovoorts. Alles wat met thee te maken heeft. We hebben ook samenwerkingen met leveranciers waardoor we op maat kunnen adviseren.
"Crusio’s teas, first and foremost, this is a meeting with an exceptional woman, Kiona, who delivers me the keys of tea, and allows me to adapt them to my own universe."
"Crusio shares the best teas with passion and respect for tradition. The enthusiasm and dedication of Kiona brings tea to another level in experience and quality.”
" Crusio Thee is voor mij de perfecte zoektocht in assortiment bijzondere "orgine" theesoorten dat steeds blijft voort evolueren en een bijzondere boodschap heeft."
“De passie van Kiona werkt aanstekelijk!! Het is heel fijn om een leverancier te hebben die hetzelfde streven heeft als jezelf en geen praatjes maar kwaliteit verkoopt!”
"Bij CoffeeLab draait het vooral om koffie… Althans, dat dachten wij. En ondanks dat er enorm veel goede thee leveranciers zijn, met enorm veel kennis en mooie verhalen, is er voor ons maar één die dat op een oprechte wijze overbrengt. Kiona is ‘one of the guys’, en dat communiceert wel zo makkelijk als je barista, chef of ondernemer bent. Geen gedoe, gewoon afleveren, met content en een fijne relatie!"
World Champion Aeropress - Dutch Barista Champion 2019
" Kiona denkt over thee zoals ik over koffie. Ze heeft zoveel liefde voor haar thee, en ik vind het een ultiem feest om met haar over smaak te praten en samen te proeven. Op theegebied deelt Kiona eindeloos haar kennis en enthousiasme, zodat ik deze weer met veel plezier kan doorgeven."
"Kiona’s theeën geuren en proeven alsof Kiona ze allemaal zelf is gaan plukken en de aroma's en smaken vanuit origine mee in haar koffer heeft gestopt. Crusio Thee proeven voelt daarom een beetje als reizen."
"Het feit dat ik in elke stad op zoek ga naar een plek waar ze de Thee van Crusio/Kiona schenken, zegt meer dan duizend woorden."
Fotocredits: Anne Reitsma
" Een goede kop thee is meer dan smaak. Dat verschil maakt Kiona van Crusio Thee. Zij reist de wereld af op zoek naar het beste. Deelt kennis met boeren, onderzoekt en experimenteert. Onze gasten lopen daar voor om, een goede kop thee. Van Crusio. "