Bij elke thee past een potje. Of andersom natuurlijk. In ieder geval smaakt losse thee anders en lekkerder, wanneer je deze zet in een mooie theepot. Maar, hoe vind je de ultieme pot? Zo een die je automatisch direct tevoorschijn haalt wanneer je thee gaat zetten? Gebruik je een theezeefje of een thee-ei? En waar komen al die verschillende soorten theepotten toch vandaan? Allemaal vragen waarop je tijdens het lezen van dit blog antwoord krijgt. Hierna weet je onder andere wat de verschillen zijn tussen een Marokkaanse theepot en een Chinese theepot, wat de functie is van een theemuts en hoe je een thee ei gebruikt.
Glazen theepot voor alle soorten thee
Theemaker voor je ideale kop thee
Schenken vanuit de hoogte met de Marokkaanse theepot
Een van de meest gebruikte soorten theepotten is de glazen variant. Vooral als je verschillende soorten thee drinkt, is een glazen theepot ideaal. Het glas is gemakkelijk af te wassen, waarna eventueel achtergebleven geurtjes en smaken zijn verdwenen. Een ander voordeel is, dat je kan zien of de thee al de juiste kleur en dus smaak heeft. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, met of zonder ingebouwd theezeefje. Een nadeel van een glazen pot kan zijn, dat de thee snel lauw wordt. Dit is gemakkelijk op te lossen door een theemuts over de pot heen te zetten. Het lijkt een ouderwetse oplossing, maar tegenwoordig is de theemuts weer helemaal hip en uitgevoerd in allerlei kleurige patronen en fijne, dikke stoffen. Je kan er natuurlijk ook zelf een maken, die helemaal naar jouw smaak is. Een andere manier om langer te genieten van een warme kop thee, is een theepot met theelicht te gebruiken of te kiezen voor een dubbelwandige theepot. Hierbij blijft er stilstaande warme lucht hangen tussen de twee wanden. Bijkomend voordeel is dat je minder snel je handen brandt wanneer je de pot aanraakt, omdat de buitenste wand niet heet is. Een glazen pot schoonmaken is niet moeilijk. Je kan hem gewoon afwassen. De bruine laag tanine die er na verloop van tijd op blijft kan je laten zitten, of verwijderen met citroensap, baking soda of azijn.
Maak van je theemoment een fijn rustmoment, door een theemaker te gebruiken. Het is heel simpel in gebruik, en de losse thee of de theebladeren hebben alle ruimte in de kan. Hierdoor krijg je een optimale smaak van je thee. Doe de losse thee in de teamaker, giet een kop, glas of mok heet water erop en laat het een paar minuten trekken. Hierna zet je de teamaker op je theeglas. De thee komt aan de onderkant uit de kan, en de losse thee blijft in de teamaker achter. Zo heb je in een heel korte tijd een heerlijke thee die precies op smaak is, zonder last te hebben van theeblaadjes in je glas. Omdat een theemaker van glas is, zie je tijdens het trekken aan de kleur of de thee al naar jouw persoonlijke smaak is. De teamaker is eenvoudig schoon te maken, zodat je hem een volgende keer gemakkelijk weer kan gebruiken. Spoel de achtergebleven losse thee uit de kan en maak de kan droog met een doek. Nieuwgierig? Check het filmpje!
Ieder land heeft zijn eigen ritueel om thee te zetten en te serveren. Neem bijvoorbeeld Marokko, waar de thee zo hoog mogelijk uit een prachtig versierde Marokkaanse theepot wordt geschonken. Hoe hoger de pot boven het theekopje of kleine theeglas wordt gehouden tijdens het schenken, hoe meer respect er wordt getoond aan degene die de thee gaat drinken. Het zetten en schenken van de thee wordt vooral door het hoofd van de familie gedaan. De theepotten, genaamd berrad of barrad, zijn vaak prachtig gegraveerd en gemaakt van glas, zilver of een ander glanzende metaalsoort. Kenmerkend is de lange schenktuit en het grote handvat, waardoor het serveren van de thee een echte belevenis wordt. Volgens de Marokkaanse traditie wordt de thee drie keer opgeschonken. Hierdoor krijgt ieder glas een eigen, unieke smaak. Door bijvoorbeeld muntthee te schenken uit zo'n mooie Arabische pot en het met veel suiker te drinken uit een klein glas of kopje, waan je jezelf zeker voor een paar heerlijke momenten in Marokko, het land van 1001 nachten. Het schoonmaken van een berrad is over het algemeen niet moeilijk. Glas kan je gewoon afwassen. Is de berrad van zilver of een ander soort metaal gemaakt, dan gebruik je alleen water en een afwasborstel. Dit doe je overigens alleen als je je echt stoort aan de bruine aanslag. Vaak wordt namelijk gezegd, dat de aanslag de smaak van de thee juist ten goede komt.
In China is de theeceremonie al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van het tonen van respect, acceptatie en dankbaarheid. Nog steeds gaat er aan verlovingen, bruiloften en begrafenissen een complete theeceremonie vooraf. Een andere belangrijke gelegenheid voor een theeceremonie, is het tonen van eerbied van de jongere aan de oudere generatie. Tegenwoordig zijn de theehuizen, die vooral gelegen zijn in het zuidwesten van China, bedoeld om gezellig samen een glas of kop thee te drinken en de laatste roddels uit te wisselen. In China is het heel gewoon om voor elke theesoort een andere pot te gebruiken. Het zijn vaak poreuze kleipotten. Door in een nieuwe pot eerst een aantal keren hele sterke thee te laten trekken, verdwijnt de kleismaak. De Chinezen zelf zijn absoluut fan van de Yixing theepotten, die gemaakt worden in een dorpje in de provincie Jiangsu. Hier komt de fijnste kleisoort, de Zisha klei, vandaan. Deze potjes houden de warmte het beste vast en de thee behoudt hierin goed zijn smaak. Vergeet niet om de thee te schenken in ronde kommetjes. Het schoonmaken van de kleipotten vergt even wat voorbereiding. Je maakt hem geschikt voor gebruik door hem te spoelen en een uur lang te koken. Hierdoor verdwijnt het vuil en de kleismaak. Laat het drie dagen drogen voor je hem gebruikt. Nadat je er thee uit hebt gedronken, hoef je hem alleen nog maar af te spoelen met water.
Theedrinken is een vast onderdeel van de Turkse cultuur. De warme drank wordt van de vroege ochtend tot de late avond gedronken uit kleine tulpvormige theeglazen. De originele zwarte thee komt uit Rize, een provincie aan de kust van de Zwarte Zee. Voor het zetten van de thee gebruik je het liefst een dubbele Turkse theepot van aluminium, oftewel een çaydanl?k. Het theezetten doe je natuurlijk met aandacht. In de onderste grote pot breng je water aan de kook en in de bovenste kleine pot schep je losse zwarte thee. Als het water kookt, giet je dit in de kleine pot. In de grote pot schenk je water bij, waarna je de thee op een laag vuur laat staan. Als je de thee gaat inschenken voor je gasten, dan begin je met de sterke thee uit de grote pot, die je aanvult met het kokende water uit de kleine pot. Het lijkt ingewikkeld, maar na een paar keer oefenen lukt het vast. Als je een theezeefje gebruikt, komt er geen thee in het theeglas. Vergeet niet om suiker en theelepels neer te zetten. Turkse thee wordt vaak heel zoet gedronken, en drie suikerklontjes per theeglas is er heel normaal. Vul een leeg glas telkens aan, totdat je gast zijn of haar theelepel dwars over het glas heen legt. Dat is een teken, dat er genoeg thee is gedronken. Ben je in het bezit van een çaydanl?k, dan hoef je de buitenkant alleen maar op te wrijven met een zachte doek. Voor de binnenkant gebruik je alleen heet water en een afwasborstel.
De manier waarop in Japan thee wordt gedronken, lijkt op een ware kunstvorm. En dat is het eigenlijk ook. Allereerst is er de "Tetsubin". Deze traditionele Japanse gietijzeren theepot heeft een groot en stevig hengsel. Hierin zijn versieringen gekerfd die bepaalde betekenissen hebben. Oorspronkelijk was het een ketel om boven het vuur te hangen en water in te koken, maar in de loop van de eeuwen werd het ook gebruikt om thee te zetten. Een groot voordeel van een gietijzeren theepot is, dat het heel lang de warmte vasthoudt. Tegenwoordig hebben veel Tetsubins een gietijzeren buitenkant en een geëmailleerde binnenlaag. Deze Japanse theepotten worden alleen gebruikt om thee te schenken. Een Japanse theeceremonie is een hele belevenis. Elke handeling wordt met heel veel aandacht en precisie uitgevoerd. Tijdens een ceremonie schenkt de gastheer of -vrouw matcha in de Japanse theepot. De chakai is een korte en eenvoudige theeceremonie, met dunne thee, zoetigheden en een lichte maaltijd. De chai is veel formeler, er wordt dikke en dunne thee geschonken, een maaltijd geserveerd en zoetigheden ter afsluiting. Deze ceremonie duurt minstens vier uur. Je kan er het beste gewoon heerlijk van genieten. Misschien bereik je dan "wabi", een gemoedstoestand die wij "zen" noemen. Je geest wordt hierdoor bevrijd van alle lasten die het met zich mee kan dragen. De originele Japanse theeceremonieën hebben ook nog allerlei rituelen rondom het theedrinken zelf, zoals het plaatsnemen in een wachtruimte vooraf tot aan de manieren waarop het kopje moet worden neergezet. Natuurlijk hoef je de regels niet woord voor woord na te leven. Tenslotte kan je ook thuis genieten van je eigen ritueel, compleet met een gietijzeren Japanse theepot en matcha. Als je goed zorgt voor je Tetsubin, dan kan je er je leven lang plezier van hebben. Spoel de pot om met warm water en droog af met een zachte doek. Soms kan er roest ontstaan. Japanners geloven dat dit goed is voor de gezondheid. Wil je er liever vanaf, dan kan je de pot eerst met een zachte borstel reinigen. Hierna vul je de pot met theeblaadjes en kokend water. Dit laat je twintig minuten staan, waarna je de pot leeggooit en weer omspoelt met warm water. Roest aan de buitenkant kan je weg wrijven met natte theeblaadjes die je in een doek hebt gewikkeld. Waar thee al niet goed voor is!
De Britten drinken graag en veel thee, gemiddeld zo'n zes koppen per dag. De thee varieert, van English Breakfast Tea in de ochtend tot groene thee om de avond af te sluiten. De thee wordt geschonken vanuit een typisch grote Engelse theepot, een gietijzeren pot of een glazen pot en gedronken uit een glas, kopje of theemok. Eigenlijk hebben de Britten het grootste gedeelte van de dag geen vaste traditie rondom het theedrinken. Er is echter één uitzondering. De afternoon tea, Nederlanders noemen het high tea, is een ceremonie die dagelijks door miljoenen Britten wordt gehandhaafd. Zij noemen het zelf trouwens vaak "eating tea". De afternoon tea is ontstaan in de negentiende eeuw, toen mensen nog maar twee keer per dag een maaltijd namen. De zevende hertogin van Bedford voelde zich hierdoor wat slap in de namiddag. Daarom wilde ze altijd snacks bij haar thee geserveerd. Toen ze naar Londen verhuisde zette ze deze traditie voort en nodigde vrienden en familie uit om hetzelfde te doen. Steeds meer Britten volgden haar voorbeeld en tot op de dag van vandaag is "eating tea" een normaal verschijnsel in Engeland. Wil je thuis ook een afternoon tea houden, gebruik dan een typische Engelse theepot van porselein. Deze is doorgaans wat groter dan gemiddeld. Zo'n theepot ziet er chique uit, en is geschikt voor allerlei soorten thee. Vaak zijn ze versierd met romantische bloemen, en uitgevoerd in heldere kleuren. Je kan verschillende losse theesoorten gebruiken, zet daarom eventueel bij elke theesoort een thee ei klaar. Serveer op een bijpassende etagère allerlei hartige en zoete hapjes en je hebt een heerlijke afternoon tea. Vergeet niet om, net zoals de Britten koude melk en suiker klaar te zetten, om je eating tea helemaal compleet te maken. Voordat je jouw porseleinen pot voor het eerst gebruikt, kan je hem een aantal uur in koud water leggen. Hierdoor wordt het porselein sterker. Je houdt de pot schoon door hem af te spoelen met warm water en eventueel een scheutje zout of soda.
Met het drinken van thee creëer je voor jezelf een heerlijk rustmoment op de dag. Maar waarom zou je daar geen aandacht aan mogen besteden? Met een mooie theeset bijvoorbeeld, die kan bestaan uit een theepot met theelicht, een kop en schotel, verschillende theeglazen of een theemok. Wat voor smaak je ook hebt, er is altijd wel een leuke theeset waarmee je jouw theetijd tot een echt verwenmoment kan maken. Kies er een die past bij je interieur, of ga voor een set die geweldig staat op een dienblad in je keuken of op de eettafel. Met een mooie set drink je jouw eettafel voortaan in stijl. Jouw stijl, welteverstaan. Ben je een liefhebber van de Japanse theeceremonie, dan ga je waarschijnlijk voor een set die rust uitstraalt. Wil je op een chique manier van je thee genieten, dan zijn de Engelse porseleinen sets met elegante kop en schotels en een slanke hoge theepotten echt wat voor jou. Houd je van eenvoud, ga dan op zoek naar een glazen set, eventueel met een dubbelwandige theepot en grote theeglazen. Arabische sets zijn vaak heel rijkelijk bewerkt met graveringen of beschilderingen. Er zitten kleine glazen bij, een kan met lange tuit en een dienblad om alles op te zetten. Wat je ook kiest, door een set te gebruiken geniet je dubbel van jouw theemomenten.